Norrköping

En egenodlad blomma som tack för all hjälp

1:31 min

Norrköpingsbon Wasim Aljbawi från Syrien vill tacka Sverige för allt de gör för att hjälpa flyktingar. Han söker nu efter de som vill vara med i ett odlingsprojekt där blommor ska tas fram och sedan delas ut till norrköpingsborna.

Wasim Aljbawi som kom till Sverige från Syrien för 1,5 år sen har precis lanserat sin idé om hur han och andra flyktingar skulle kunna tacka Sverige som han tycker gör så mycket för alla människor som flytt från krig.

– Jag tycker att det är mitt ansvar att säga ett stort tack till Sverige, säger Wasim Aljabawi.

Tanken är att han ska starta en blomsterodling tillsammans med de som är intresserade av att vara med och sen när blommorna slår ut ska de delas ut till svenskar i Norrköping som ett tack för hjälpen.

Idéen kom efter ett besök hos släktingar i Tyskland förra veckan där Wasim hörde om ett liknande projekt. Själv har han en bakgrund som bankman och är ingen expert på blommor så därför söker han nu efter hjälp både från både svenskar och invandrare för att komma igång.

– Jag är ny här i Sverige så jag vet inte om det finns blommor som trivs på hösten och vintern så nu söker jag en mentor som kan hjälpa mig, säger han till P4 Östergötland.

Förutom möjligheten att uttrycka sin tacksamhet vill Wasim Aljbawi att projektet ska bidra till en ökad förståelse mellan svenskar och flyktingar.

– Vi vill inte bara sitta hemma och få bidrag, vi vill göra något i samhället men vi behöver en chans för att kunna göra det, säger Wasim Aljbawi.