Nya regler delar speedway-Sverige

2:13 min

Speedway-reglerna ändras till nästa säsong. Radiosportens rundringning visar att det råder djup oenighet mellan klubbarna.

De nya reglerna som införs till nästa säsong är följande förändringar:

* Taksnittet som lagens förare måste få plats under sänks från 10,25 till 9,50. Det betyder att varje klubb i praktiken behöver göra sig av med en toppåkare och ersätta med en som har betydligt lägre snitt.

* Serien utökas till åtta lag. Efter att ha kört en grundserie med 14 matcher/lag går de fyra främsta till en slutspelsserie. Där börjar alla lag om på noll poäng och möts hemma-borta, sex matcher totalt per lag. Ettan och tvåan i sen serien kör sen en final med dubbelmöte. Det lag som hamnat sist efter grundserien åker ner i Allsvenskan, medan lag 5-7 har kört färdigt efter 14 matcher.

Radiosporten har ringt runt till flera klubb-representanter för att höra hur de ser på nya reglerna.

Smedernas lagledare Jimmy Jansson:

– De får ändra hur mycket man vill, men tar alla klubbledarna ansvar får vi det på rätt köl. Vi behöver få fram fler svenskar, men jag är inte lika säker på att elitserien ska fostra grabbarna, säger Jansson till Radiosporten. 

Vetlanda påverkas mest av de nya reglera. Lagledaren Mikael Wirebrand säger att Vetlanda därför kommer ha ett styrelsemöte på torsdag. 

Rospiggarnas lagledare Micke Teurnberg:

– Jag förstår hur de tänker, att de vill göra något akut.