LHC:s krav retar upp fotograferna

1:44 min

För att fotografera under LHC:s matcher kräver klubben "evig och oåterkallelig" rätt att använda använda bilderna av fotograferna. Det har fått Pressfotografernas klubb att reagera starkt.

– Vilken yrkeskategori skulle ge bort sitt arbete? Det är just det LHC kräver, att vi ska skänka bort arbetsmaterial, säger Mia Karlsvärd ordförande för Pressfotografernas klubb.

Hur vanligt är det att en arrangör kräver tillgång till materialet på det här sättet?
– Det är faktiskt väldigt ovanligt och jag måste säga att det här är väldigt oförskämt av LHC.

Ja, kontraktet för att ta bilder under LHC:s hemmamatcher har väckt ont blod bland fotograferna. LHC:s pressansvarige Peter "Biffen" Karlsson ser det som att LHC skapar arbetstillfällen åt fotograferna.

LHC gjorde kontraktet för att till exempel någon av LHC:s samarbetspartner ska kunna använda bilder gratis vid något enstaka tillfälle exempelvis för att göra en inbjudan till ett fåtal personer till en loge.

Vill samarbetspartner används bilden igen hänvisas den till att köpa bilden av fotografen.

Enligt Peter "Biffen" Karlsson har man hittills skickat ut kontraktet till en fotograf, för att sedan invänta reaktionerna:

– Grejen är att man tar fram någonting och gör det ganska spetsigt. Då får man en reaktion. Så sker ju i alla förhandlingar. Och då får man backa på en del saker och lägga till vissa saker. Så är jag övertygad att det kommer vara i det stora utskicket av avtalet.

Så hur kommer det slutgiltiga avtalet kommer att se ut?
Det är svårt att spekulera i men vi kommer att nå fram till något som kommer att gynna alla.

Det låter som att det är ett test från LHC, ni har skickat ut till en person och väntar på reaktionerna?
– Ja, så kan man säga.