Norrköping

Högre belastning efter att delade arbetspass slopades

1:36 min

När Norrköpings kommun i våras tog bort de delade arbetspassen inom omsorgen har det på vissa håll inneburit fler helgpass, lägre bemanning och högre arbetsbelastning för personalen.

– Det här är en process som vi behöver jobba med under lång tid för att få till de bästa lösningarna, säger Magnus Johansson som är vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

Lena Lundqvist, ordförande för fackförbundet Kommunal i Norrköping, tror att den högre arbetsbelastningen som en del inom omsorgen känner kan hänga ihop med det anställningsstopp som kommunen införde i somras.

– Det har varit svårt att få in vikarier och det gör ju att ordinarie personal och de sommarvikarier som är inne blir högre belastade. Men det är svårt att säga att det har ett samband med delade turer.

Lena Lundqvist är nöjd med att de så kallade delade turerna slopats.

– Jag vet att det fortfarande finns scheman som har långa turer, från åtta på morgonen till åtta på kvällen till exempel. Det är lika illa som att ha delade turer. Men arbetsgivaren har sagt att man under hösten ska jobba med att få bort dem också, säger Lena Lundqvist. 

Detta reportage är ett resultat av ett tips från vårt publiknätverk.