Östergötland

Årets nybyggare i länet utsedda

Nu har Årets nybyggare i Östergötland utsetts. De blev en hovslagare och en it-utvecklare som blev årets pristagare.

Hovslagaren Martin Langner prisades med motiveringen att hans yrkeskompetens och goda handlag med djur stärkt en hel bransch i regionen. Den andra pristagaren it-utvecklaren Saied Ghannadan, fick priset med motiveringen att han med hög kompetens och god serviceanda har byggt upp ett stabilt och framgångsrikt företag.

Priset delades ut till dem båda av landshövding Elisabeth Nilsson.

Fakta:

HMK Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare instiftades 1999 av Internationella Företagarföreningen i Sverige, IFS. Syftet är att lyfta fram goda exempel och förebilder samt försöka bryta den stereotypa bild många har om invandrarföretagare.

Priset delas ut varje år och är uppdelat i två kategorier, nystart och pionjär. Årets Nybyggare Nystart premierar ”företagare med utländsk bakgrund som med begränsade resurser och under en kort vistelse i Sverige, genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande”. Medan priset Årets Nybyggare Pionjär delas ut till ”företagare med utländsk bakgrund som trots alla hinder lyckats skapa ett starkt, lönsamt och snabbväxande företag och står för nytänkande i sin bransch”.

Vinnarna får diplom och Årets Nybyggare Nystart tilldelas också en check från SEB och Almi Företagspartner på vardera 5 000 kronor.

Östgötska vinnare kommer även att nomineras till det nationella priset, som delas ut av HMK Carl XVI Gustaf senare i höst.