Söderköping

Stor prisökning på bostadsrätter

1:30 min

Priserna på bostadsrätter har de senaste fem åren ökat nästan dubbelt så mycket i Östergötland som landet i stort. Allra störst är ökningen i Söderköping, som toppar statistiken för hela Sverige.

I Söderköping har priserna på bostadsrätter gått upp nästan 10 gånger så mycket som landet som helhet.

Det är Fastighetsbyrån som med hjälp Svensk Mäklarstatistik tagit fram siffrorna.

– Förklaringen är att det är ont om bostadsrätter i Söderköping och det är hård konkurens, säger Stefan Karlsson som är mäklare på Mäklarhuset i Söderköping.

Priserna i Söderköping har gått upp 402 procent sedan 2010.

I landet som helhet ökade priserna på bostadsrätter med 48 procent mellan 2010 och 2015. Det är en ökning på ungefär 9 000 kronor per kvadratmeter. I Söderköping låg motsvarande siffra på nästan det tredubbla.

Men det är inte bara det låga antalet objekt på marknaden som har påverkat priserna i kommunen. Det beror även på att det byggts nya bostadsrätter som trissat upp priserna, enligt mäklaren Johan Lenngren på Fastighetsbyrån.

Sett till hela Östergötland ökade priserna på bostadsrätter med 93 procent, att jämföra med rikets 48 procent. Efter Söderköpings, som toppar listan överlägset med sina 402 procent, hamnar Motala med en ökning på 153 procent tätt följd av Vadstena och Mjölby.