Klassrum Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Östergötland

Pensionsboom oroar Lärarförbundet

1:43 min

Nästan var tredje gymnasielärare i länet och en fjärdedel av lärarna i grundskolan kommer att gå i pension inom tio års tid. Det visar statistik som Lärarförbundet presenterar idag.

– Det är ju siffror som vi vetat om och har påtalat länge, men det blir ju ingen bättring, säger Lärarförbundets ordförande i Linköping Sandra Wahlström.

Det här handlar om en tioårsperiod, hur kommer situationen att se ut om ingenting görs?

– Det törs jag inte frammana i mitt huvud, höll jag på att säga. Arbetsbördan för de resterande lärarna blir extrem.

Det är ingen positiv bild av framtiden som Lärarförbundet målar upp. Samtidigt som rektorerna redan idag får kämpa för att få tag i behörig personal är nästan en tredjedel av lärarna på länets gymnasieskolor 55 år eller äldre.

Bland grundskollärarna går nästan var fjärde i pension inom tio år och allra mest bekymmersam är situationen, enligt förbundet, i gruppen speciallärare. Där kommer över hälften att ha gått i pension om tio år.

Situationen ser ungefär likadan ut i hela landet och de åtgärder som hittills gjorts för att vända trenden räcker inte, menar Sandra Wahlström.

Vad är det för åtgärder som behövs då?

– Ja, det första är ju lönerna, vi har frågat studenter och de säger att de har hört att det inte är så bra lön. De kan tänka sig att bli lärare, men lönen avskräcker. Sen är det arbetsbelastningen, där vi ser att lärare slutar för att de inte mäktar med situationen. De hinner inte göra ett gott arbete. Det blir alldeles för stressigt och då väljer man att byta till något där pressen inte är lika hög.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista