Sprutor och kanyler i lägenheten Foto: Polisen i Östergötland
1 av 2
I lägenheten påträffades kanyler och amfetaminrester. Foto: Polisen
Stökigt och ostädat i lägenheten foto: polisen i Östergötland
2 av 2
I lägenheten rådde misär enligt IVO. Foto: Polisen
Norrköping

LSS-boende stängs - lät patient bo i knarkarkvart

1:24 min

En psykiskt sjuk man på ett LSS-boende i Norrköping fick följa med när narkotikaaffärer gjordes upp och fick också bo i en knarkarkvart. Nu stänger Inspektionen för vård och omsorg boendet. 

En av boendets anställda, som nu är dömd för narkotikabrott, tog med en man med grav psykisk funktionsnedsättning när hon gjorde
narkotikaaffärer. Hon lät även mannen bo i sin lägenhet.

I lägenheten rådde det misär och man hittade bland annat kanyler, säger Michaela Hecht Gunnarsson inspektör på IVO. 

– Det var en väldigt stökig miljö och där påträffades även sprutor och kanyler i ganska stor omfattning.

Det hela började i våras då polisen spanade på en lägenhet där det bodde ett par som tidigare dömts för narkotikabrott.

Kvinnan i paret jobbade på ett LSS-boende. Boendet drevs av kvinnan, hennes bror och deras mamma. I samband med spaningarna såg polisen att kvinnan ofta hade med sig en man med grav psykisk funktionsnedsättning. Hon lät denne bo i parets lägenhet och tog med mannen vid vad polisen tror var narkotikaaffärer.

När polisen slog till mot lägenheten hittade de mängder med sprutor och kanyler, samt plastbehållare med amfetaminrester i.  Ärendet anmäldes till IVO som direkt inledde en utredning.

Det visade sig att Södertälje kommun hade placerat mannen på boendet 2011. Men, enligt IVO, har kommunen aldrig gjort någon uppföljning eller besökt boendet sedan dess. 

Utredningen avslöjade flera allvarliga brister i verksamheten som nu leder till att myndigheten drar in tillståndet för boendet.  

– Det fanns till exempel ingen dokumentation i verksamheten och när det gäller hälso-och sjukvårdsinsatser fanns det inte någon som hade kompetens på det området och inte heller hade man delegering att hantera läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista