Erik Andersson bland fåren i en av gårdens hagar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 3
Erik Andersson i en av gårdens fårhagar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Bröderna Erik och Anders Andersson vid en av gårdens fårhagar. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Bröderna Erik och Anders Andersson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Anders Andersson vid en fårhage på Rödje gård. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Anders Andersson på Rödje gård. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ydre

Stor brist på får- och lammkött

1:43 min

Efterfrågan på får- och lammkött ökar i Sverige. Men den inhemska produktionen täcker bara en fjärdedel av behovet. 

– Vi känner oss rätt attraktiva i dag i förhandlingarna med slakterierna, säger Anders Andersson som tillsammans med sin bror Erik Andersson föder upp lamm i Ydre kommun.

På Rödje gård finns i dag 300 tackor och förra säsongen levererade gården 500 lamm för slakt. Lammningsperioderna är företagets roligaste men också ekonomiskt viktigaste tid, berättar Erik Andersson.

I Sverige äts 1,7 kilo får och lamm per person och år, att jämföra med 35 kilo griskött per person och år, enligt siffror från Jordbruksverket. Men landets produktion av får- och lammkött har ökat i flera år och gick upp med 6,5 procent under första kvartalet i år.

– De signaler jag fått på träffar och sådant är att det är yngre storstadsbor som är den hetaste konsumentgruppen, säger Anders Andersson.

Samtidigt som det går åt allt mer får- och lammkött i Sverige så importeras en allt större andel. I mars i år var den svenska så kallade självförsörjningsgraden nere på drygt 25 procent och det är det lägsta hittills i nischen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista