En älg i vattnet.
Arkivfoto: J-E Berglund
Sverige

Viltstängsel inget hinder för hoppande älgar

3:36 min

Viltstängsel är inte någon garanti för att slippa möta vilt på vägen. Höjden på vanliga viltstängsel är nämligen inget hinder för en älg som vill hoppa.

– En vuxen och frisk älg hoppar lätt över vanliga viltstängsel, säger Erik Andersson, älgexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Nej, nu står det alltså klart att älgar inte bara kan komma in via öppningar i stängslen till olika anslutningsvägar.

– Det är häpnadsväckande hur smidigt och elegant en stillastående älg hoppar över viltstängslet, det har jag nämligen själv sett, men de gör det bara om de är jagade på något sätt, under brunsten eller liknande. Normalt när de går och betar fortsätter de längs med stängslet och bryr sig inte om att hoppa över det, för det är trots allt en ansträngning. Och kalvarna klarar inte att hoppa över.

Höjden på viltstängslet som ligger på 2 till 2,2 meter är inte tillräckligt för att stoppa en älg. Har man däremot älg i ett hägn krävs en höjd på 2,5 meter det klarar inte en älg.

– Det är en kostnadsfråga att man inte gör viltstängslen lika höga som vilthägnen. Men det är ändå så att viltstängslen gör stor nytta, det kan man se i statistiken, men man får se upp ordentligt även på vägar med viltstängsel och inte låta sig invaggas i någon falsk trygghet, säger Erik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista