Jesper Sundberg, ny huvudtränare i Dolphins damlag. Foto: Rickard Jansson/Sveriges Radio.
Norrköping Dolphins damcoach Jesper Sundberg förfogar den här säsongen över ett mycket ungt lag, som i premiären av basketligan möter Fryshuset på hemmaplan. Foto: Rickard Jansson/Sveriges Radio.
Basket

Ungt Dolphins redo för tuff säsong

2:09 min

I eftermiddag spelar Norrköping Dolphins damlag sin premiärmatch i basketligan, då Stockholmslaget Fryshuset gästar. Säsongens Dolphinsbygge är rejält ungt med en medelålder på 20 år.

För tre säsonger sedan bärgade laget ett SM-guld. Säsongen därpå när titeln skulle försvaras resulterade det i silvermedaljer. Och den senaste innebar uttåg i semifinal. Till den här säsongen har budgeten slimmats ytterligare - vilket syns i den trupp som coachen Jesper Sundberg har att arbeta med.

– För tre år sedan hade vi tio heltidsproffs som tränade två gånger om dagen. Nu har vi sex tjejer som går gymnasiet och tre som gick ut gymnasiet i år. Nu har vi mycket mindre träningstillfällen och det är det som är den stora skillnaden, beskriver Sundberg för P4 Östergötland.

Medelåldern ligger på blott 20 år och Sundberg ser det hela som en nystart och ett framtidsprojekt, med förhoppning att det unga laget ska växa ju längre säsongen går.

– Skulle vi kunna knipa en topp sex-placering och hålla ett par lag bakom oss har vi chans att utmana när det kommer till slutspel. Kommer vi sjua-åtta blir det otroligt svårt mot Luleå och Umeå, tror Sundberg, som ser den gångna säsongens norrländska finallag som de två enda guldkandidaterna.

U16-landslagsspelaren Lovisa Hjern är en av de yngre förmågorna som får chansen att kliva fram nu när rutinerade och landslagsmässiga namn som Malin Aasa och Johanna Källman inte längre finns kvar.

– Vi måste tro oss på själva. Vi är unga men vi jobbar hårt men vill verkligen utvecklas och bli bättre. Vi får luta oss tillbaka på det, säger Hjern till P4 Östergötland.

Premiärmotståndet Fryshuset hette 08 Stockholm förra säsongen och tillhörde då de nedre tabellregionerna.

– Ett ganska kort lag jämfört med andra, säger Hjern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista