Al Aqsamoskén i Jerusalem.
Al Aqsamoskén i Jerusalem. Arkivbild från fotograf: Bernat Armangue/TT
Östergötland

Kyrklig resa till Israel för 600 000 - nöjesresa anser kritiker

1:39 min

Intäkterna för Svenska kyrkan minskar stadigt och samtidigt genomför Folkungabygdens pastorat just nu resor till Israel för 600 000 kronor. Utbildningsresa enligt kyrkan, en ren nöjesresa anser en av kritikerna, Göran Nilseryd, tidigare medlem i kyrkorådet.

– Jag tycker det vore bättre att de satsar pengarna på flyktinginvandringen i stället för att åka på...ja, jag tycker det är en ren nöjesresa, säger Göran Nilseryd.

Förra året slogs fem pastorat ihop och bildade Folkungabygdens pastorat, delvis under protest från delar av den gamla organisationen.

Nu har de 100 i personalen erbjudits att följa med en veckas rundresa i Israel, som utbildning, varav hälften har tackat ja. Totalt kostar resorna som genomförs den här veckan och i maj nästa år 600 000 kronor.

Fyra kyrkopolitiker följer också med och betalar själva flyg och vad det fyrstjärniga hotellet mitt i Jerusalem kostar.

Ett syfte med resan är att föra samman personalen. Sara Olofsson en av prästerna som följer med:

– Vi måste ju fortbilda oss på olika sätt i kyrkan, säger hon.

Den nye chefen i pastoratet kyrkoherden Fredrk Lennman är den som tagit initiativ till resan:

– Vi kommer att gå på alla platserna där Jesus har varit, säger han.

På flera håll i Sverige förs nu kritik fram mot att svenska kyrkan satsar pengar på resor i stället för att hushålla med resurserna eller att satsa på behövande, som asylsökande. Fredrik Lennman om sådan kritik:

– Mm, ja...Vi har utbildningspengar vi ska använda till utbildning och vi har pengar att använda till att hjälpa människor och det gör vi också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista