Gula huset i Skänninge. Foto: Stefan Jerrevång/TT
1 av 2
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Bernth Uhnos snart färdiga målning House of the rising sun.
2 av 2
Bernth Uhnos snart färdiga målning House of the rising sun.
Världens barn P4 Östergötland

Gula huset blir tavla - skänks till Världens Barn

Bernth Uhno: Det är fint om den kan bidra till något i all nöd
2:13 min

Vill du ha en tavla av det numera riksbekanta gula huset i Skänninge? Nu har du chansen. Husägaren, konstnären Bernth Uhno, målar för fullt och i morgon kommer tavlan att auktioneras ut till förmån för Världens Barn.

 Många har följt turerna runt konstnären Bernth Uhnos tonade husfasad i Skänninge och kommunens krav på att den skulle målas om till en mer passande färg.

I förra veckan satte ju länsstyrelsen ned foten och slog fast att huset inte alls behöver målas om och igår bestämde sig politikerna i Mjölby för att det är inte någon idé att överklaga beslutet. 

Men historien slutar inte där. Just nu håller Bernth Uhno på att färdigställa ett av flera konstverk han målat av sitt numera riksbekanta hus. Målningen kommer sedan att auktioneras ut och pengarna, de skänks till Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

– Det är fint om den kan bidra med någonting i all den nöd som vi ser i världen idag. Det här är ett sätt för en konstnär att bidra på och det är jag tacksam för, säger Bernth Uhno.

Idén föddes när P4 Östergötlands programledare Mathias Lindholm ringde till Bernth Uhno för att diskutera en direktsändning från det numera riksbekanta huset. 

– Först tänkte jag att det kanske inte är så lätt att vara med, men sen tänkte jag att jag kunde samtala lite om konst och så donera en målning som hänger ihop med huset, säger Bernth Uhno.

I morgon bitti kommer Mathias Lindholm att direktsända från gula huset medan Bernth Uhno lägger de sista penseldragen på målning. 

– Det här är ett stycke modern konsthistoria på flera sätt. Tavlan heter "House of the rising sun" och speglar en riksbekant konflikt men är samtidigt också en målning som berättar en helt annan historia. Det är hedrande och kul att Bernth Uhno är med och hjälper Världens Barn, säger Mathias Lindholm.

Auktionen, som är ett samarbete mellan P4 Östergötland och SVT Nyheter Öst, inleds klockan 9.30 i morgon förmiddag och avslutas klockan 16.30 på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".