Skylt tingsrätten. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio

Åklagaren yrkade på fängelsestraff i dopningshärva

Åklagaren: Huvudmannen har tagit emot stora belopp
1:51 min

I dag var sista dagen i rätten för de nio personer som är åtalade för att vara inblandade i en stor dopningshärva. Sex män och tre kvinnor, de flesta från Norrköpingstrakten, misstänks ha varit delaktiga i stora penningtransaktioner åt en kriminell organisation som sålt dopningspreparat via en hemsida.Åklagaren Karin Sandén vill att den huvudåtalade 28-årige mannen ska dömas till fyra års fängelse då hon menar att han haft en betydande del i organisationens verksamhet.

– Mot bakgrund av den mängd kontanter och brev som kommit via huvudmannen så förstår vi att han tagit emot stora belopp, säger Karin Sandén.

Enligt åklagarens beräkningar har den 28-årige mannen hanterat upp till tio miljoner kronor åt den kriminella organisation som tros ligga bakom hemsidan där olagliga dopningspreparat har sålts. Han ska också ha rekryterat vänner som nu är åtalade för medhjälp till grovt dopningsbrott.

De medåtalades försvarsadvokater ifrågasätter stora delar av åtalet och menar att de inblandade inte visste att de pengar de hanterade ingick i en olaglig verksamhet. Advokaterna underkänner också åklagarens beräkningar av hur mycket pengar det skulle röra sig om. För de allra flesta yrkades det på friande dom.

28-åringen advokat Morgan Gredin stämmer in i mycket av kritiken och menar att hans klient har haft en marginell roll i den påstådda kriminella organisationen och att han därför högst kan dömas till villkorlig dom och samhällstjänst för medhjälp till brott.

– Det här är en samling välartade ungdomar som har som kompisar hjälpt varandra av naivitet och okunnighet, säger han.

Oavsett om de åtalade döms eller inte återstår flera frågetecken kring vad det är för organisation som står bakom hemsidan och som tagit emot penningtransaktionerna. Så långt har utredningen dock inte lyckats nå säger åklagaren Karin Sandén.

– Vi har självklart utrett hela hemsidan så långt vi har haft resurser, säger hon.

Domen väntas komma den 28 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".