Charlotte Lundgren, Ulrika Eriksson och hästen Elly. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Charlotte Lundgren, Ulrika Eriksson och hästen Elly. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Linköping

Samspelet mellan ryttare och häst undersöks

Charlotte Lundgren: Jag tittar på samspelet ryttare, häst och tränare. Ulrika Eriksson: Viktigt för säkerheten att ryttare och tränare har
2:46 min

Just nu pågår en studie vid Linköpings Universitet där man tittar på hur ryttarens kommunikation med häst och tränare kan se ut.

– Jag hoppas kunna medverka till bättre ridlärarutbildningar, bättre tränarutbildningar så att ridande och ridträning kan bli en så häftig upplevelse som möjligt, säger Charlotte Lundgren, forskare, Linköpings Universitet.

Sedan några år tillbaka pågår studien "Ridträning som didaktik och kommunikation" där man bland annat tittar på fem tränare som undervisar totalt 20 personer i dressyr och hoppning.

– Ur säkerhetsperspektiv är det viktigt att det är rätt häst för rätt ryttare och rätt tränare, säger Ulrika Eriksson, ridskolechef Valla Ponnyklubb i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".