Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Östergötland

Utredning vill garantera kultur till barn och unga

Kulturgaranti till barn och unga
1:29 min

Inför en regional kulturgaranti för barn och unga i länet. Det föreslår en utredning som tittat på hur kulturtillgången ser ut i förskolan och skolan i Östergötland.

Det är inte självklart att barn i förskolan och skolan får uppleva kultur och det finns stora skillnader mellan kommuner men även mellan skolor. Även om sex av länets tretton kommuner har en kulturgaranti.

Idén att införa en regional kulturgaranti har funnits länge. I nuvarande kulturplan som gäller året ut är barn och unga ett prioriterat område. Målsättningen är att en modell ska tas fram som garanterar att barn och ungdomar ges samma möjligheter till en miniminivå av kulturupplevelser, oavsett bostadsort, vilken skola de går på eller vilken kulturell och social bakgrund de har.

Utredarna ger nu politikerna i Region Östergötland tre förslag till hur en regional kulturgaranti skulle kunna se ut. I det första förslaget ska barnen garanteras två kulturupplevelser per läsår där kommunerna och regionen har ett delat ekonomiskt ansvar.

Det andra förslaget innebär en kulturupplevelse där regionen tar hela kostnaden medan det sista förslaget innebär att regionen satsar på att bygga upp en kunskapsbank om kultur i förskola och skola. Nu ska politiker och tjänstemän fundera över förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".