Flygplan. Foto: Johan Nilsson/TT
1 av 2
Arkivbild: Johan Nilsson/TT
Material av återvunnit skumglas. Foto: Hyacinth Baltazar Pearson
2 av 2
Material av återvunnit skumglas. Foto: Hyacinth Baltazar Pearson
Linköping

Skumglas håller flygplanen på banan

"Vårt system är billigare och bättre"
1:27 min

Linköpingsföretaget Runway safe står bakom en unik metod där återvunnet glas stoppar flygplan som rullar av landningsbanan.

Nyligen fick Runway safe en order värd över 200 miljoner kronor för att tekniken ska installeras på flygplatserna i Chicago och i Zürich.

– Man har två alternativ på en landningsbana som är för kort; antigen förlänger man eller så bygger man ett hinder som planen kan fastna i, säger Anders Lundmark som är vd för Runway safe.

Runway safes hinder består av material i form av återvunnit skumglas som utvecklats för att bli mer poröst. När planet hamnar utanför banan krossas skumgaset och det skapas en friktion som bromsar planet.

Det är norrmannen Jon Narmo som har utvecklat tekniken och han kommer nu också att ansvara för den utvecklingsavdelning som ska starta i Linköping.

I dagsläget finns bara ytterligare ett bolag som hittills har dominerat, men med gamla system. Anders Lundmark är övertygad om att det går att slå sig in på deras marknad.

– Vi kommer med en produkt som är helt innovativ, snett upp från höger, in från Linköping.

– Nu är vi två på jorden som kan bygga sådana här system och våra är billigare och bättre, så det känns som om vi i alla fall kan få 50 procent av världsmarknaden, säger Anders Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".