Sofia Mileteg och Amer Veskovic vid en brödkorg på disken i lunchserveringen på Johanneskyrkan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Sofia Mileteg och Amer Veskovic serverar lunch till utsatta i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Natthärbärgen öppnar i Linköping

1:34 min

Ikväll öppnar natthärbärgena i Linköping för vintern. 22-årige Morius Ghitó som äter sopplunch i Johanneskyrkan blir glad när han får veta det.

Enligt Morius Ghitó från Rumänien så finns ett 50-tal personer som tigger i Linköping just nu och de flesta sover utomhus, bland annat han själv.

– Det är väldigt kallt om natten, säger han.

Inför vintern öppnar nu två natthärbärgen med tjugo platser i varje i Linköping. Det är dubbelt så många som när man startade förra säsongen, konstaterar Lars Linebäck som är direktor för Stadsmissionen i Linköping. Natthärbärgena är ett samarbete mellan kommunen och Stadsmissionen.

Lars Linebäck berättar också att man inom samarbetet Crossroads som jobbar för utsatta EU-medborgare i Linköping kommer att utöka sin rådgivande verksamhet i år.

På Johanneskyrkans lunchservering jobbar Amer Veskovic och Sofia Mileteg. I sommar har det varit betydligt färre lunchgäster där än i våras. Men nu börjar det komma lite fler, säger de. 

– Det är några fler och en del var här förra säsongen också, säger Amer Vescovic.

– Vi gör lite mer soppa nu. Och sedan har vi så vi får ju sno ihop mer om det skulle dyka upp många fler, säger Sofia Milteg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista