Dörr till asylboende. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Bojan som är anställd och verksamhetschefen Eva. Foto: Stefan Lindeberg
2 av 2
Bojan som är anställd och verksamhetschefen Eva. Foto: Stefan Lindeberg
Östergötland

Asylboendet får ofta säga nej

Verksamheteschefen: Det är svårt att säga nej
1:43 min

På ett av asylboendena i länet som tar hand om ensamkommande flyktingbarn ställs man ständigt inför frågan om man kan ta emot fler.

– Det är jättesvårt att bedöma när vi ska säga nej och under vilka premisser. Men vi måste också garantera kvaliteten på omsorgen som vi bedriver, säger Eva som är verksamhetschef på boendet.

Hon tycker att det är svårt att behöva neka ungdomar en plats på boendet.

– Man förstår att det är ett trängande behov och man förstår också de ungdomar som sitter på polisstationer och socialjour och inte har någonstans att ta vägen, säger hon.

Eva har bett P4 Östergötland om att inte avslöja vart boendet ligger - en säkerhetsfråga som blivit särskilt aktuell efter den misstänkta mordbranden på ett asylboende i Halland idag.

-- I det här lilla samhället har vi blivit väldigt väl mottagna och vi kan nog säga att vi inte upplever någon oro. Men man måste också vara medveten om att de här tankarna finns runt omkring i Sverige och vi håller ögon och öron öppna, men är samtidigt sansade, förklarar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".