Minnesljus vid Kronan i Trollhättan. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio.
Minnesplats vid Kronan i Trollhättan. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio.

Skärpta kontroller i flera kommuner efter skolattacken

"Vi ökar takten i vårt säkerhetsarbete"
1:43 min

Efter vansinnesdådet igår på en skola i Trollhättan skärper nu flera kommuner i länet kontrollen i sina skolor.

Dagen efter skolattacken i Trollhättan där den 21-årige misstänkte gärningsmännen gick in på skolan Kronan och dödade en elev och en elevassistent har nu frågan kring säkerheten i skolorna aktualiserats.

Flera östgötska kommuner som vi har kontaktat uppger att de har redan börjat diskutera frågan.

En sammanställning som P4 Östergötland har gjort under dagen visar att ansvariga för skolverksamheten i en del kommuner har skärpt sina kontroller och en del andra uppger att de kommer att öka personalnärvaron på skolan. Lars Rejdnell Barn- och ungdomschef i Linköping säger att de kommer att påskynda ett redan pågående arbete om att höja säkerheten vid in och utpassering i skolor.

– Vi ökar takten på vårt arbete tillsammans med fastighetsägaren säger Lars Rejdnell.

Ledorden för de flesta kommunerna är att vara mer vaksamma samt mer vuxen närvaro bland eleverna för att skapa trygghet. Även frågan om eventuella begränsningar till in- och utpassager har diskuterats men man anser inte att åtgärden är nödvändigt.

– Vi vill inte låsa in oss utan vi vill kunna möta människor på det sätt som vi har varit vana att göra men ändå behöver vi vidta de säkerhetsåtgärder som är nödvändiga säger Lars Rejdnell.

I Motala har kommunen tagit frågan på stort allvar säger Johnny Thorén TF förvaltningschef och tillägger att de kommer att jobba med att höja beredskapsnivån bland alla anställda.

– Vi är duktiga i skolan att öva på utrymning vid brand och vi är duktiga på ansvarsfördelning vid eventuella händelser, nu gäller det att bygga på det utifrån våld och hot och på så vis minimera skadan.


 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".