Noshörningar. Foto: Karl Stromayer/TT
1 av 2
Foto: Karl Stromayer/TT
Fredrik Gustafsson. Foto: Cia Sivertsdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet. Arkivfoto: Cia Sivertsdotter/Sveriges Radio
Linköping

Teknik från Linköping ska upptäcka tjuvskyttar

"Tjuvskyttarna kan upptäckas innan de hinner skjuta djuren"
1:21 min

En ny sensorteknik som ska upptäcka tjuvskyttar i en noshörningspark i Kenya är med och utvecklas av Linköpings universitet.

Tidigare har man tagit fram en app för att kunna rapportera om noshörningarnas vandringar, men nu ska ett nytt sensornätverk också kunna avslöja inkräktare.

– Vi tänker sätta ut sensorer i parken. Det kan vara övervakningskameror, värmekameror, det kan vara radar som upptäcker gående eller bilar som kommer mot parken. De här kopplar vi ihop med appen så att officerarna får en bättre lägesöversikt och får då alerts varje gång någonting händer, berättar Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet

Tekniken testas just nu på både djur och väktare på Kolmårdens djurpark. Inom två år ska sensorerna placeras ut i den Kenyanska noshörningsparken, men projektet har redan väckt mycket uppmärksamhet. I slutet av september tillkännagav Clinton Global Initiative att Linköpings universitet har tilldelats medlemskap i stiftelsen för sitt arbete mot djurhandel.

Tanken är att de tekniska lösningarna ska kunna användas för olika ändamål.

– Vi har redan fått många förfrågningar från olika länder i Afrika, men det handlar inte bara om noshörningarna utan också om att det är ett stort problem att skydda till exempel marina miljöer, skogar och mineraler. All den illegala handeln med naturresurser är ett globalt problem, säger Fredrik Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".