Blivande tillfälligt flyktingboende, med svart huskatt på trappan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Blivande tillfälligt flyktingboende i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Många platser för asylboende i småkommuner

Kommunalråd: Vadstena är en gammal sjukhusstad med en del tomma lokaler
1:43 min

Kommunerna i Östergötland har tagit fram drygt tusen tillfälliga asylboendeplatser på regeringens begäran. Och det är de små kommunerna som bidrar mest - som Vadstena. 

Vadstena kan erbjuda 168 flyktingar akut boende omgående och fram till i vår. Det är näst bäst i länet efter Norrköping som kan ta fram drygt 200 platser. Linköping erbjuder 156 platser.

Bland de små kommunerna utmärker sig också Ödeshög, Ydre och Boxholm som kan ta emot 100, 93 respektive 74 flyktingar omgående.

Länet tredje största kommun Motala erbjuder bara mellan 50 och 70 tillfälliga asylboendeplatser.

De tillfälliga asylboenden som nu erbjuds av länets kommuner varierar stort. Det handlar om konferensrum, vandrarhem, lägergårdar, skollokaler som gymnastiksal, lektionssalar med mera.

Tanken är att flyktingarna inte ska behöva bo där mer än några dygn eller någon vecka. Och i Vadstena har man redan nu börjat fundera över vad som händer sen, berättar Mats Wahrén, kommunalråd från partiet Konsensus Vadstena.

För att fördelningen av platserna skulle bli så rättvis som möjligt för länen så har regeringens utförare låtit göra en specialuträkning, en viktning, av hur många platser det är rimligt att länen ska bidra med.

Det talas i rapporten till regeringen om den varierande grad av "ansträngning" som länen upplever.

Och Östergötland borde enligt detta ha kunnat erbjuda nästan fyra tusen tillfälliga boendeplatser nu, men har bara fått fram drygt ettusen platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".