Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Tisdagen den 20 oktober utsattes ett boende i Munkedal för ett brandattentat. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Räddningstjänsten jobbar för säkrare asylboende

1:36 min

En särskild grupp inom Räddningstjänsten i Östra Götaland ska aktivt jobba för bättre brandsäkerhet på asylboenden i länet.

Under de senaste veckorna har det brunnit i flera tilltänkta flyktingboenden runt om i landet. Ulf Lago Ställföreträdande räddningschef räddningstjänsten i Östra Götaland säger att de kommer nu mer aktivt jobba mer det förebyggande arbetet på flyktingboendena i länet.

– Sedan några veckor tillbaka så har vi bildat en stab som ska jobba lite mer fokuserat och stödja den övriga organisationen i det här arbetet säger Ulf Lago Ställföreträdande räddningschef.

Under de senaste dagarna har det brunnit på flera platser i landet där asylsökande har eller ska inhysas. I flera fall misstänker polisen att bränderna har varit anlagda och brottsutredning pågår i de fallen. 

Räddningstjänsten i Östra Götaland säger att de redan tidigare arbetade med brandsäkerheten på flyktingboenden i sitt upptagningsområde men att de nu kommer att intensifiera sitt arbete. Det handlar bland annat om tillsyn av flyktingboenden, utbildning av personal som jobbar där samt utbilda de asylsökande som bor där.

– Vi kommer att jobba extra systematiskt när det gäller bland annat att skapa relation och kontakt med de asylsökande och berätta om brandsäkerhet säger Ulf Lago. 

Patrik Ring är verksamhetsansvarig på företaget Bogruppen som driver två asylboende i Norrköpings kommun. Han beskriver bränderna som otäcka men tillägger samtidigt att han inte känner någon oro.
Det förklarar han med att de jobbar aktivt med det förebyggande arbetet samtidigt som de har en bra dialog med boende i området.

– Jag tror ändå att kommunikation mellan de asylsökande och de som bor runt omkring är den bästa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista