Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT
Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT
Norrköping

Barn används i knarkförsäljning

1:57 min

Barn i 10-årsåldern används för att varna narkotikalangare i Norrköping om att polisen är på väg. Det har upptäckts vid spaningar som polisen gjort i ett bostadsområde under hösten.

– De cyklar runt som spanare och har utkik efter målade polisbilar och skickar sms eller ringer till langarna som får reda på att polisen är på väg, säger Lars Eriksson som är ungdomsutredare vid polisen i Norrköping.

Det här är enligt Eriksson ett nytt tillvägagångssätt som polisen inte har sett tidigare i Norrköping.

Socialförvaltningen i Norrköping känner inte till något om de här barnen, det har inte kommit in någon orosanmälan om dem. Men Said Shahabpour som träffar många unga i Norrköping genom sitt arbete som kommunens ungdomscoach vet att det finns barn som dras till de här miljöerna idag.

– De ser upp till dem och barnen vill hänga med dem. De får godis och förr eller senare får de ge ett jobb tillbaka, säger Said Shahabpour.

Lars Eriksson säger till P4 Östergötland att polisen nu arbetar vidare, bland annat för att få en bild av hur medvetna de här barnen är om vad de deltar i för sammanhang.

– De kan vara så att de inte vet att det handlar om narkotika men det kan vara så att de mycket väl vet det. Så långt har vi inte kommit ännu, säger Eriksson till Sveriges Radio.

Vi kommer att fortsätta rapportera om ämnet unga och droger. Har du frågor, tips eller funderingar? Mejla vår reporter: lisen.elowson@sverigesradio.se   


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista