Ikram tillsammans med sin man Fahad och dottern Aya. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ikram tillsammans med sin man Fahad och dottern Aya. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping/Boxholm

Nya bussar anländer inatt

2:06 min

I natt väntas tre nya bussar med 150 asylsökande anlända till Norrköping. Vart de ska bo är ännu inte löst.

– Man måste snart ta andra beslut. Om inströmningen fortsätter som den gör måste vi tänka annorlunda dels med boendeplatserna och så behöver vi mer personal och resurser, säger Nedat Emini som arbetar som tillförordnad enhetschef på Migrationsverket asylprövning i Norrköping.

I Migrationsverkets reception har det under dagen varit en pressad situation efter att en buss med ett 40-tal flyktingar anlände i Norrköping imorse. Bussen kom från Malmö där myndigheterna inte klarar av att få fram tillräckligt med boendeplatser.

Bussen skulle egentligen ha kommit igår kväll och det planerades för att flyktingarna skulle sova i receptionen på Migrationsverket. Men bussen blev försenad och de fick istället sova på bussen.

I Migrationsverkets reception träffade vi bland annat 29-åriga Ikram som tillsammans med sin man Fahad och deras femåriga dotter Aya tagit sig från Syrien genom Europa med båt, buss, tåg och till fots. Hon är trött och sjuk och hade inte ätit och sovit ordentligt på flera dagar. Fahad sade att de håller ihop för dotterns skull.

Under hela dagen har Migrationsverkets personal letat efter boende och det var länge oklart om de skulle hitta något. Vid tretiden kom beskedet att alla kan bo på ett evakueringsboende i Boxholm.

Vart de 150 personer som nu väntas komma ska bo är inte löst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista