Hussam Shihan från Syrien. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Hussam Shihan från Syrien. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Karl Johan Sjödin, rektor i Mjölby kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Karl Johan Sjödin, rektor i Mjölby kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mjölby

Flyktingboende vägg i vägg med skola

1:25 min

I Mjölby kommun bor nu ett femtiotal flyktingar i en gammal gymnastiksal intill en skola. En av flyktingarna är Hussam Shihan från Aleppo i Syrien.

Havet var lugnt när Hussam Shihan och hans familj flydde i båt en del av resan, berättar han. Alla utom pappan som inte kunde vara med säger Hussam och ser ett ögonblick olycklig ut. Det tog tjugo dygn att komma till Sverige, säger han.

Boendet i gymnastiksalen är helt ok, tycker han och öser beröm över mottagandet i Mjölby.

På skolan där gymnastiksalen ligger är Karl Johan Sjödin rektor. Han tycker det har fungerat bra under veckan att ha skolverksamhet vägg i vägg med flyktingarna.

– Vi hade en god beredskap. Vi har sett över våra rutiner innan och efter att de boende kommit och har fått göra en del justeringar men nu tycker jag att det fungerar bra, säger han.  

Ida Lind som bor nära skolan har knappt märkt av flyktingarna och hon tycker att flyktingfamiljerna borde informeras lite mer om omgivningarna.

– Kanske man borde visa dem lite lekparker och sådant som finns här runtomkring, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista