Hem på vatten. Precis som holländarna kan norrköpingsborna i framtiden bo i flytande hus för att klara de höjda vattennivåerna.
Hem på vatten. Precis som holländarna kan norrköpingsborna i framtiden bo i flytande hus för att klara de höjda vattennivåerna. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Östergötland

Flytande hus kan bli verklighet

Sofie Storbjörk: Det är ett risktagande att bygga vid vattnet
2:03 min

Är flytande hus lösningen på klimatförändringarna? Det ska ett nytt forskningsprojekt på Linköpings universitet undersöka.

Forskare från Linköpings universitet ska undersöka om flytande hus och konstgjorda arkipelager kan vara lösningen när vattennivån stiger på grund av ett förändrat klimat.

I projektet kommer forskarna bland annat att arbeta med inre hamnen i Norrköping.

Det blir möjligt efter att det statliga forskarrådet Formas fördelat 18 miljoner till sex forskare på universitetet som ska forska om hållbar utveckling.

– Det finns ett stort driv inom de här områdena, för många kommuner vill expandera i vattennära områden, säger Sofia Storbjörk, forskare vid Linköpings universitet.

Ett annat experiment är torg som kan fyllas med vatten, och blir effektiva dagvattenlösningar vid skyfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".