Norrköping

Asylsökande har förståelse för gränskontroll

3:50 min

Gränskontrollerna som införts idag debatteras flitigt, men Ibrahim Sajfr, asylsökande från Syrien, säger att han har full förståelse för beslutet.  

Regeringen fattade beslutet om de tillfälliga gränskontrollerna efter en begäran från Migrationsverket. Syftet är, enligt verket, att skapa bättre ordning och ett mer värdigt mottagande på sikt.

På vandrarhemmet som just nu inrymmer drygt 160 asylsökande är det lugnt och stilla. Inte många av de människor som fått ett tillfälligt boende här syns till när vi besöker hemmet.

En av dem vi träffar är Ibrahim Sajfr från SyrienHan har varit i Sverige i drygt en månad efter en flykt genom Europa tillsammans med sin fru i en lastbil.

Ibrahim har en del frågor om hur de nya kontrollerna ska fungera, men är tydlig med att han har full förståelse för den svenska regeringens beslut. Han säger också att han tycker att det är rätt att vissa säkerhetsåtgärder införs, så länge de inte bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Han säger också att han hade valt att komma hit även om kontrollerna funnits för en månad sedan.

Han tror inte heller att andra asylsökande kommer att undvika Sverige på grund av gränskontrollerna. Det som skulle kunna få flyktingar att välja andra länder är en helt annan sak, tror Ibrahim.

Om väntetiderna blir så långa att det tar flera år att få besked om ifall man får stanna, väljer man kanske ett annat land, säger han.