Norrköping

Växande trångboddhet - nu slår lärare larm

1:41 min

För elever som bor väldigt trångt kan det vara svårt att sköta skolarbetet på ett bra sätt. I Norrköping är problemen så stora att lärare nu slår larm.

Det finns barnfamiljer som lever så trångt att socialtjänsten har fått anmälningar om att eleverna påverkas negativt i sin skolgång.

– Vi ser i en större utsträckning idag att det råder trångboddhet och bostadsbrist i de orosanmälningar vi får in, säger Camilla Halling, socialsekreterare i Norrköping.

Norrköping har under flera år haft en stor bostadsbrist. Men nu har det gått så långt att personal på kommunens skolor ser att bostadsbristen och trångboddheten påverkar elevernas skolgång.

– Barn är trötta och hänger inte med i undervisningen. Trångboddheten och ovissheten om hur länge man får stanna kvar på ett ställe påverkar barnens mående. Det är sådant som framförallt skolpersonal hör av sig om, berättar Annica Gulliksson, förste socialsekreterare i Norrköping för P4 Östergötland.

Socialtjänsten har inte några lägenheter att erbjuda till de här familjerna, har man inget särskilt vårdbehov så får man leta lägenhet själv.

Oftast avslutas de här orosanmälningarna med att familjen hänvisas till kommunens bostadssamordning där man kan få tips och råd om hur man ska hitta en lägenhet, berättar Annica Gulliksson, som säger att kommunen inte kan göra något mer.

– De här har tak över huvudet, det här är människor som klarar sig utan socialkontorets hjälp för övrigt. De är trångbodda och det är deras problem men vi har inga bostäder att erbjuda dem.