Linköping

Ideellt flyktingarbete får stöd

1:30 min

Länsstyrelsen och Linköpings kommun stöder nu frivilligorganisationer och föreningar som vill jobba för att stärka integrationsarbetet. Linköping Innebandyklubb hör till dem som antar utmaningen.

Som vi berättat idag börjar en viss trötthet ge sig till känna hos frivilliga som hjälper flyktingar.

Men Linköpings kommun har beslutat hjälpa organisationer som vill fortsätta stärka integrationsarbetet. En av de elva föreningar som fått extrapengar är Linköping Innebandyklubb.

Arbetet ska starta så snart det går och det är ensamkommande barn och ungdomar som ska få prova på att spela innebandy med jämnåriga i Linköpings IBK.

– Vi har ju rätt så många flicklag också och det ska bli spännande att se hur många ensamkommande tjejer som vågar komma och pröva att spela hos oss, säger Kjell Selleby som är ungdomsansvarig i Linköping Innebandy.

Även länsstyrelsen satsar nu för att bland annat hjälpa den så kallade idéburna sektorn där frivilligorganisationer finns. En person håller på att rekryteras och ska anställas på länsstyrelsen via pengar från länets kommuner och jobba för att flyktingar ska få en lika bra etablering i alla kommuner. Och där ingår den idéburna sektorn.

Landshövding Elisabeth Nilsson tror att den nya tjänsten kan bli till nytta för föreningar som behöver stöd.

–Jag tror att den personen kan bidra mycket i sådana frågor. Det här med uthållighet i frivilligorganisationer är en utmaning, säger Elisabeth Nilsson.