Norrköping

Svårt hitta bostad för barnfamiljer

1:46 min

Varje dag vänder sig mellan fyra och sex barnfamiljer till Norrköpings bostadssamordnare i hopp om att få hjälp med hitta en bostad.

– Man kanske har flyttat in till sin syster eller svåger som redan är fyra personer i en trea och så kommer det en familj till. Då blir man ganska många, säger bostadssamordnaren Camilla Wall.

Ja, att stänga dörren om sig till sitt eget rum för att få vara i fred och kanske läsa läxan är långt ifrån alla förunnat idag.

Som vi tidigare rapporterat får socialtjänsten i Norrköping nu signaler från skolor om att allt fler barn har svårt att klara skolgången på grund av den boendesituation som familjen har.

Men bostadsbristen får också andra konsekvenser. Alexandra Lind på hyresgästföreningen pekar bland annat på att bostadsbristen öppnar upp för en oseriös hyresmarknad.

– När man inte får tag i något boende blir man ju lätt desperat och det öppnar upp för oseriösa uthyrare.

Hyresgästföreningen menar också att det måste börja byggas mer. De vill bland annat se fler allmännyttiga hyresrätter och större lägenheter.

Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping. Hon är medveten om situationen och talar om en ketchupeffekt.

– Dels har vi som många andra kommuner en ökad flyktinginvandring. Det har gått väldigt fort. Och dels har vi fler som väljer Norrköping.