Exxon Mobil är ett av bolagen där pensionspengar placeras.  Foto: Gerald Herbert/AP/TT
1 av 2
Exxon Mobil är ett av bolagen där pensionspengar placeras. Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Margareta Fransson, Miljöpartiet, förste vice ordförande i regionfullmäktige. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Kände inte till att Region Östergötland gynnar oljeindustrin. Miljöpartisten Margareta Fransson är förste vice ordförande i regionstyrelsen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Placerade pensionspengar förstör klimatet

Margareta Fransson, regionråd: Det här var inte känt för mig
1:48 min

Pensionspengar från 12 000 anställda i Region Östergötland investeras i bolag som påverkar klimatet och bidrar till den globala uppvärmningen. Det kan P4 Östergötland avslöja i dag.


Om en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut om åtgärder för att stoppa klimatförändringarna.

Sveriges Radio har granskat hur kommuner, regioner och landsting i Sverige placerar pensionspengar som sätts av till anställda. Flera har egna fondportföljer där pengarna bland annat hamnar i oljebolag.

Något som rimmar illa med mål om att minska klimatpåverkan.

De senaste fem åren har Region Östergötland betalat drygt 1,1 miljard kronor till anställdas tjänstepensioner.

Margareta Fransson är miljöpartist och vice ordförande i regionstyrelsen.

– Vi har bra koll på de här bolagen och var vi placerat våra fonder, säger hon.

Men vad hon inte vet är att miljontals kronor är placerade i bolag som bidrar till den globala uppvärmningen, som till exempel Exxon Mobil - världens största icke-statliga bolag i petroleumbranschen, och det franska multinationella petroleum- och kemibolag Total. 

När hon får ta del av några av bolagen som pensionspengar hamnar i säger hon:  

– Jag tackar för det här materialet som inte var känt för mig. Jag vill nu se över det du gett oss, säger Margareta Fransson.

Enligt Region Östergötland ska förvaltning av tillgångar "präglas av etiskt ansvarstagande".

Några dagar efter intervjun meddelar Margareta Fransson i ett mejl att "inför upphandling av kapitalplacerare 2017 kommer placeringspolicyn att ses över".
Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".