Foto: Matthew Brown/AP/TT
1 av 3
Foto: Matthew Brown/AP/TT
Anders Härnbro, Socialdemokraterna, Herman Vinterhjärta, Miljöpartiet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Noll koll på att anställdas pensionspengar i Finspång gynnar oljeindustrin. Socialdemokraten Anders Härnbro och miljöpartisten Herman Vinterhjärta ska nu se över placeringarna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Finspång. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Finspång gynnar oljeindustrin genom anställdas pensionsavsättningar, trots kommunens mål att minska påverkan på klimatet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Finspångs pensionspengar placeras i rysk olja

1:38 min

Pensionspengar från Finspång hamnar hos ryska och kinesiska oljebolag som påverkar klimatet på ett negativt sätt och bidrar till den globala uppvärmningen. Men det känner inte kommunledningen till.– Olja är inte min favorit, så det känns inte bra, säger Herman Vinterhjärta, miljöpartist och miljö-och samhällsbyggnadsråd.

Två kommuner i Östergötland, Linköping och Finspång, har egna fondportföljer där de via olika förvaltare och fonder placerar pensionspengar i oljebolag. I Finspång hamnar pensionspengar till de 1 200 anställda i bland annat ryska, kinesiska, indiska och koreanska oljebolag.

De senaste fem åren har kommunen satt av närmare en kvarts miljard till anställdas pensioner. Motsvarande siffra för Linköping är drygt 530 miljoner.

Anders Härnbro, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Finspång, blir förvånad när vi berättar att kommunen placerar i minst sju bolag som bidrar till den globala uppvärmningen, bland dem de ryska oljebolagen Gazprom och Lukoil, China Petrolium & Chemical och Bharat Petrolium.

– Det här ska vi titta på, det passar inte med våra strategiska mål, säger han.

Även miljöpartisten Herman Vinterhjärta reagerar.

– Det känns inte så jättekul, det här var nyheter för mig, säger han.

Blir du förvånad?

– Ja, lite, att det var så många, säger Herman Vinterhjärta.

Vad ska ni göra nu?

– Vi måste kolla, vi har ju en placeringspolicy och får se över den så vi har klimatmål även i den, säger Herman Vinterhjärta.


Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista