Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Finspångs pensionspengar placeras i rysk olja

1:38 min

Pensionspengar från Finspång hamnar hos ryska och kinesiska oljebolag som påverkar klimatet på ett negativt sätt och bidrar till den globala uppvärmningen. Men det känner inte kommunledningen till.– Olja är inte min favorit, så det känns inte bra, säger Herman Vinterhjärta, miljöpartist och miljö-och samhällsbyggnadsråd.

Två kommuner i Östergötland, Linköping och Finspång, har egna fondportföljer där de via olika förvaltare och fonder placerar pensionspengar i oljebolag. I Finspång hamnar pensionspengar till de 1 200 anställda i bland annat ryska, kinesiska, indiska och koreanska oljebolag.

De senaste fem åren har kommunen satt av närmare en kvarts miljard till anställdas pensioner. Motsvarande siffra för Linköping är drygt 530 miljoner.

Anders Härnbro, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Finspång, blir förvånad när vi berättar att kommunen placerar i minst sju bolag som bidrar till den globala uppvärmningen, bland dem de ryska oljebolagen Gazprom och Lukoil, China Petrolium & Chemical och Bharat Petrolium.

– Det här ska vi titta på, det passar inte med våra strategiska mål, säger han.

Även miljöpartisten Herman Vinterhjärta reagerar.

– Det känns inte så jättekul, det här var nyheter för mig, säger han.

Blir du förvånad?

– Ja, lite, att det var så många, säger Herman Vinterhjärta.

Vad ska ni göra nu?

– Vi måste kolla, vi har ju en placeringspolicy och får se över den så vi har klimatmål även i den, säger Herman Vinterhjärta.