Foto: Hasan Jamali/AP/TT
1 av 2
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Mattias Ravander, Socialdemokraterna, Börje Natanaelsson, Moderaterna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Ser över sina placeringar. Söderköpings kommun ska ställa krav på att pensionspengar inte hamnar i bolag som förstör klimatet. Mattias Ravander (S) är kommunalråd och Börje Natanaelsson (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
SVERIGES RADIO GRANSKAR INVESTERINGAR I OLJEBOLAG

Söderköping ska sluta placera pengar i oljebolag

Mattias Ravander, kommunalråd: Det handlar om våra upphandlingar
1:47 min

Alla länets kommuner placerar pensionspengar i olje- och gasbolag som påverkar klimatet. Detta trots att man samtidigt har en miljöpolicy som säger att man ska minska påverkan på klimatet.

Genom pensionsbolaget KPA förvaltas mycket av de tjänstepensioner som kommuner betalar in för sina anställda. Och KPA placerar pengar i bland annat oljebolag. Söderköping är en av kommunerna, som anlitar KPA, och i kommunen är Mattias Ravander kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är en för liten kommun för att ha egen fondplacering utan får förlita oss på proffs, som KPA, säger han.

De senaste fem åren har kommunerna i länet och region Östergötland betalat in 3,2 miljarder till anställdas pensioner, visar en granskning P4 Östergötland gjort.

Två av länets tretton kommuner; Finspång och Linköping samt Östergötlands största arbetsgivare region Östergötland placerar själva pensionspengarna. Där hamnar miljontals kronor i bolag som missgynnar klimatet.

De andra kommunerna låter KPA, som ägs av Folksam och Sveriges kommuner och landsting (SKL), ta hand om placeringarna, trots att bolaget även tidigare fått kritik för att placera pengar i bolag som påverkar klimatet på ett negativt sätt. Det är ett problem tycker Mattias Ravander.

– Det handlar om våra upphandlingar, att vi säkerställer att det inte är världar som lever var för sig, säger han.

Nu ska placeringarna i Söderköpings kommun ses över och klimattänkande ska även prägla pensionsplaceringar lovar Mattias Ravander.

– När vi upphandlar pensionspengar så blir det en faktor. Annars hamnar pensionspengarna någon annanstans.Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".