Linköping

Åleryds vårdboende föreslås bli kommunalt

1:35 min

Linköping kommuns största äldreboende Åleryd föreslås att bli kommunalt igen. När företaget Attendos avtal går ut så vill äldrenämnden att kommunens utförare Leanlink tar över verksamheten.

Det är kommunens organisation Leanlink som ska ges uppdraget att ta över verksamheten vid Åleryds vårdboende från och med den 1 december 2016 enligt ett förslag från äldrenämnden där Mikael Sanfridson(S) är ordförande.

– Vi ger uppdraget till kommunens utförare för att de ska bli lite större och kunna jobba över en längre tid.

Det finns 128 platser på Åleryds vårdboende idag och det är kort- och växelvårdsplatser, demensboende och dagverksamhet.

Under Attendos tid sedan 2010 så har verksamheten kritiserats men biträdande regionchef Henrik Edin tror inte att det har påverkat kommunens kommande beslut.

– Nej det anser vi inte utan det här är ett rent politiskt beslut.

Enligt Henrik Edin på Attendo har företaget åtgärdat de brister som har påpekats efter en nära dialog med kommunen. 

Leanlink kommer att få drygt 79 miljoner kronor för att driva verksamheten vid boendet i Åleryd och det är en höjning med fem miljoner mot vad kommunen lägger i dag.

Socialdemokraterna i Linköping gick i valrörelsen ut med att hälften av äldrevården skulle drivas av kommunen om de fick makten och med Åleryd kommer nu 33 procent av vårdplatserna att bli kommunala.

– Det kommer inte vara så att vi lägger allting till Leanlink utan sammarbetet fortsätter med de privata utövarna säger Mikael Sanfridson.

Men på Attendo är Henrik Edin besviken och förvånad över att de och andra privata företag inte ens fick chansen att lägga ett anbud.

– Nu är dörren stängd ifrån Linköpings kommun säger Henrik Edin.