IS i Syrien
Många kommuner jobbar nu för att ta fram strategier för att motverka radikalisering och att personer ansluter sig till terrororganisationer som IS. Foto: AP/TT
Östergötland

Extremism inget stort problem i länet

Säkerhetschef: Vi är inte så drabbade
1:39 min

Problemen med våldsbejakande extremism är inte lika stora i Östergötland som i en del andra delar av landet. Det är den samstämmiga bild som växer fram efter kontakter med säkerhetsansvariga i kommuner, Säkerhetspolisen och flera organisationer.

– Stockholm, Göteborg och Örebro är ju ganska drabbade. Men vi har inte särskilt många fall som rest ned till den här oroliga delen av världen, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.

P4 Östergötland har varit i kontakt med flera organisationer, föreningar och samfund i länet som företräder personer som varit offer för terroristorganisationen IS i deras hemländer.

De delar den bild som säkerhetsansvariga i Linköping och Norrköping samt Säkerhetspolisen har - att problemen ännu inte är så stora i Östergötland.

Kommunerna tar nu fram strategier mot extremism och utbildar sin personal för att se tecken på radikalisering bland unga och kunna ge stöd. Linköping har sedan i maj en handlingsplan och Norrköping håller på att ta fram en.

– Det svåra är att se tecken och att se avvikelser från kanske ett normalt beteende. Och många kan radikaliseras på nätet och tyvärr är det en stor rekryteringsbas för grymma organisationer som IS, säger Johan Edvardsson, säkerhetschef i Linköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".