Svårt för polisen att ta fast IT-brottslingar

1:43 min

Den tekniska utvecklingen på IT-området har gjort att kriminella kan fortsätta med sin brottslighet utan att bli avslöjade.

– Det har blivit svårare för oss att utreda helt enkelt. Du kan vara väldigt anonym på nätet idag i de publika nätverken som man kan använda utan att behöva identifiera dig, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare inom polisen som jobbar med IT- bedrägeri i Linköping.

Allt fler kommuner, företag, restauranger och caféer erbjuder möjlighet att använda deras nätverk gratis och helt anonymt. Det är näst intill omöjligt för polisen att identifiera personer som via de här nätverken begår brott. Samtidigt finns det fler och fler anonymiseringstjänster på internet. Via de kan användaren kommunicera med omvärlden utan risk för upptäckt.

Mikael Månsson säger att polisen vid flera tillfällen har tvingats lägga ner utredningar för att brottslingarna använt ett öppet nätverk eller en anonymiseringstjänst.

– Vi får bara svar om att det har använts exempelvis en IP-adress på ett bibliotek, och då måste vi försöka hitta den misstänkte på annat sätt, säger Mikael Månsson.

Chansen att hitta brottslingar genom att spåra deras IP-adress är idag mycket mindre jämfört med några år sedan. Därför har polisen minskat sin användning av den tekniken betydligt. 

– Vi gör inte lika många IP-spårningar idag, det ska vara något lite extra för att vi ska bemöda oss för att göra den kontrollen, säger Mikael Månsson.