Linköping

Färre unga kriminella efter samverkan

1:34 min

Den sociala insatsgruppens arbete i Linköping för att få bort unga från kriminalitet har varit lyckat. Det visar en studie vid universitetet.

2011 började arbetet med sociala insatsgrupper där bland annat socialtjänst, skola, polis och kriminalvården samverkar för att hjälpa unga mellan 13 och 25 år bort från kriminalitet.

Linköping var då en av tolv kommuner i landet där det här genomfördes.

– Jag tror att det är viktigt just för den här gruppen ungdomar att man kan möta de väldigt snabbt och ge de ett kraftfullt stöd, säger docent Kerstin Johansson vid universitetet som har varit med och tagit fram studien.

– Traditionellt kan det går lite för långsamt och just för den här gruppen är det viktigt när man väl fattar beslutet att man vill hoppa av en kriminell livsstil eller att man är på gränsen att hamna där, att man då kan få snabbt stöd att förändra det.

Runt 55 ungdomar har fått hjälp av sociala insatsgruppen. Men några exakta siffror på hur många av dem som kunnat bryta en kriminell bana har inte tagits fram. 

Projektets framgångar kan Håkan Stenbäck vid polisen bekräfta.

– Det finns ju forskning som säger att en fullt utvecklad kriminell karriär under 15 år kostar samhället 23 miljoner kronor, ser man det så har vi ju sparat många miljoner mer än det, säger han.