Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Sofia Strindwall P4 Östergötland
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Sofia Strindwall P4 Östergötland
Linköping

Minister om flyktingläget: Ohållbart

"Att det kommer 10 000 personer i veckan är inte hanterbart"
2:18 min

Många kommuner efterlyser nu mer stöd från staten för att hantera flyktingsituationen och när finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Linköping idag fick hon många frågor om just detta.

– Det är inte hållbart att det kommer 10 000 personer i veckan till Sverige. Det är inte praktiskt hanterbart i ett litet land som Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Samtidigt säger hon att det inte kommer fler flyktingar till Europa som helhet än att det är fullt möjligt att hantera om fördelningen mellan de olika länderna vore rimligare.

– Här driver vi ju väldigt kraftigt på i Europa för att komma fram till något sådant. Vi har därutöver en överenskommelse med de borgerliga partierna där vi vidtar en rad åtgärder. Det är ett första steg och vi får naturligtvis se om ytterligare steg behöver vidtas. 

I fredags beslutade länsstyrelsen efter samtal med kommunerna att uppgradera läget när det gäller flyktingsituationen i länet från betydande påverkan på samhället, till en allvarlig påverkan.

Enligt försvarsdirektör Jenny Knuthammar beror det på att kommunerna saknar både pengar, kompetens och personal och nu efterlyser man mer stöd från staten i en svår situation.

Finansminister Magdalena Andersson höll idag en presskonferens i Linköping. Den skulle egentligen ha handlat om andra saker, men frågorna om flyktingsituationen och vilket stöd kommunerna kan få dominerade.  

– De extrapengar vi har till kommuner och landsting kommer före årsskiftet, så det bör underlätta redan nu. Det är en akut åtgärd som regeringen vidtar nu för tillfället, säger Magdalena Andersson.

När det gäller bristen på kompetens och utbildad personal är det läge att rucka lite reglerna om vilken utbildningsnivå som krävs, menar finansministern.

– Fler människor behöver utbildas men vi måste titta på pragmatiska lösningar. Till exempel om det finns arbetsutgifter idag som kan utföras av någon som inte har den examen som den övriga personalen har, säger Magdalena Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".