Flicka vid dator. Foto: Claudio Bresciani / TT
Unga flickor blev våldtagna av mannen som sökte kontakt via nätet. Nu kan groominglagen skärpas. Arkivfoto: Claudio Bresciani/TT
Norrköping

Ska ha lockat flickorna med modelljobb

Psykolog: Hårdare lag kan få förebyggande effekt
1:22 min

Nu avslutas rättegången i Norrköping mot en 45-årig man som stämde träff med unga flickor via nätet. Mannen är åtalad för flera fall av våldtäkt och olika former av sexbrott mot barn. Och nu kan lagen skärpas.


Det är bra tycker Börje Svensson, psykolog som jobbar med såväl barn som blivit utsatta, som förövare av sexuella övergrepp:

– Tror det har en förebyggande effekt. Det är skamliga brott att åka fast för, säger Börje Svensson.

För en månad sedan fick justitieminister Morgan Johansson ett utredningsförslag om att lagen om kontakt med barn i sexuellt syfte, kallad groominglagen, skärps och att det blir brottsligt redan när en vuxen föreslår för ett barn att de ska träffas.

I dag måste det ske någon form av ytterligare åtgärd för att dömas, till exempel att de verkligen har träffats eller att den vuxne använt olika former av påtryckningar eller hot.

Lagändringen kan träda i kraft 2017.

Mannen som nu står inför rätta i Norrköping greps i mars efter att en minderårig flicka i Norrköping polisanmält övergrepp.

I mannens bostad i Nynäshamn hittades barnpornografiska bilder och filmer. Polisen kunde koppla mannen till brott mot 16 tjejer på olika platser i södra Sverige, som kan kontaktat via nätet.

I Norrköping blev två unga flickor våldtagna på olika hotell och en flicka i Linköping ofredades sexuellt, enligt åtalet.

45-åringen ska ha utgett sig för att vara fotograf och med löfte om att hjälpa dem i modellbranschen stämt träff på hotell, i bilar och i fotoateljéer. Där ska han ha fått dem att posera och begå sexuella handlingar.

I slutet av 90-talet dömdes mannen för upprepade sexualbrott mot yngre tjejer.

Börje Svensson liknar beteendet vid missbruk:

– De blir så upptagna av detta. Det är som den värsta alkoholist, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".