Anders Ahlqvist, IT-expert vid polisen. Foto: Leif R Jansson/TT.
Anders Ahlqvist, IT-expert vid polisen. Foto: Leif R Jansson/TT.
Nyheter

Polisen välkomnar avlyssningsmöjlighet

Polisen: Avlyssningen ger ökade möjligheter
1:24 min

Statsminister Stefan Löfvens besked i förra veckan om att man vill göra det möjligt för brottsbekämpande myndigheter att avlyssna krypterad datakommunikation, välkomnas av polisen.

– Det här kommer förstås att ge oss utökade möjligheter, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum. 

Polisens möjligheter att hitta brottslingar genom spaning på nätet begränsas allt mer. Det första hindret de stöter på idag är att lokalisera de misstänkta via deras IP-nummer.

I de fall polisen har en misstänkt och behöver avlyssna personens telefonsamtal och aktivitet på nätet kan de stöta på nya problem.

– Tekniken medger det här idag, kopplar du upp dig på Facebook är din kommunikation krypterad och det är ingenting du behöver bekymra dig om själv.

Antalet appar och program som automatiskt krypterar samtal och datatrafik har ökat markant de senaste åren och det händer allt oftare att polisen tvingas lägga ner en förundersökning då de inte lyckas skaffa fram de nödvändiga bevisen genom avlyssning.

– Det sker hela tiden idag.

Men nu hoppas Anders Ahlqvist att en lagändring ska göra det möjligt för dem att avlyssna krypterade samtal.

– Som vi vet i vissa avlyssningssammanhang kan vi konstatera att 95 procent av trafiken är krypterad, i de fallen kommer naturligtvis de här utökade möjligheterna ha stor betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".