Hussein och Obaya Taa Taa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Hussein och Obaya Taa Taa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Fayad Alsuliman och Bushra Al Khatib. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Fayad Alsuliman och Bushra Al Khatib. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Asylsökande: Vi jobbar gärna gratis

1:25 min

Den sysslolösa väntetiden på beslut är påfrestade för många asylsökande. Hussein Taa Taa och Fayad Alsuliman jobbar gärna gratis, säger de.

– Jobb, jobb. Arbete utan lön, utan pengar, upprepar Fayad Alsuliman och Hussein Taa Taa.

Nu uppmärksammar länsstyrelsen frågan om asylsökandes möjligheter till aktiviteter under väntetiden på beslut om uppehållstillstånd.

Asylsökande har rätt att praktisera men inte att ha ett vanligt arbete utan särskilt tillstånd. Svenska för invandrare, SFI, är heller inte aktuellt.

Asylsökande Obaya Taa Taa beskriver känslan av att sitta och vänta. Vi har inte kommit hit bara för att äta och dricka, säger hon.

– Vi har alla studerat. Vi vill gå ut bland svenskarna och lära oss svenska. Att sitta här långt utanför stan är väldigt dåligt för oss, säger Obaya Taa Taa.

Och nu har man på länsstyrelsen i Östergötland kommit fram till att just sysselsättning för asylsökande personer är en viktig pusselbit för att flyktingmottagandet ska bli bra för samhället på sikt. Det säger Carl Granström som arbetar med krisberedskap på länsstyrelsen.

– För att få en bra funktionalitet i samhället och en tillit från olika aktörer så är det viktigt att skapa sysselsättning.

Inann man fått alla besked som flykting?

- Precis, och det håller vi på att lägga en plan för, säger Carl Granström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista