Valdemarsvik

Låna en svensk - på biblioteket

"Det var aldrig problem att hitta svenskar att låna ut"
1:26 min

Biblioteket i Valdemarsvik var först i Östergötland med att ha frivilliga svenskar till utlåning. Och det var en lyckad satsning, säger bibliotekarie Eric Hammarström.

Utlåningen pågick under några veckor i höstas.

Att låna en svensk går inte riktigt till som när man lånar en bok på biblioteket. I Valdemarsvik fick man boka en tid i en pärm med en svensk person som man tyckte verkade intressant och som presenterade sig på en liten affisch på biblioteket. Men lånaren var tvungen att ha lånekort, säger Eric Hammarström.

– Det var en tanke också att vi skulle få fler låntagare, säger han.

Konceptet Låna en svensk är en översättning från en dansk idé och har spridit sig i Sverige de senaste tio åren.

Valdemarsvik fick idén från Hultsfred och runt om i Östergötland finns tankar på många av biblioteken om att starta något liknande, enligt en koll som gjorts på länsbiblioteket i Linköping åt oss.

I Linköping pågår Låna en svensk i liten skala, i Finspång och Norrköping startar man inom kort. I Motala pågår diskussioner och Kinda har en egen variant kallad Språkvän.

Eric Hammarström tycker att försöket i Valdemarsvik blev bra och beskriver hur kontakter knöts.

– Många som jobbat inom sjukvården i till exempel Eritrea valde att träffa någon som jobbat med sjukvård här. För att få lite koll på hur får man in en fot på arbetsmarknaden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".