Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Östergötland

Yxbacken kan öppna i helgen

"Vi ska utvärdera hur mycket snö vi har för en eventuell öppning"
1:12 min

Kylan är här och både i Tolvmannabacken i Kisa och i Yxbacken i Norrköping har snökanonerna varit igång de senaste dagarna.

– Vi drog igång i lördags förmiddag och har kört dygnet runt sen dess i vår barnbacke. Vi kommer att utvärdera under dagen hur mycket snö vi har för en eventuell öppning till helgen, säger Anders Wiberg, ordförande i Norrköpings skidklubb som driver Yxbacken.

Även i Tolvmannabacken i Kisa har snökanonerna varit i gång under de senaste dygnen.

– Det är fantastiskt bra för att vara så här tidigt på säsongen. Vi började producera snö i fredags eftermiddag och körde till igår kväll, när vi märkte att värmen var på väg in, säger Anders Larsson där.

Däremot har man i Kisa inga planer på att öppna någon backe redan nu.

– Vi har väl inte riktigt samma taktik som Yxbacken. Vi skulle eventuellt kunnat öppna vår teknikbacke också, men vi tycker det är för tidigt för oss. Vi vill låta snön ligga på hög så vi vet att den finns kvar när vi närmar oss jul och det stora trycket och det stora intresset är. 

Vi har också varit i kontakt med Ombergsliden. Där har man ännu inte satt igång snötillverkningen på grund av att man håller på att bygga om sitt snösystem.

– Det kommer att provköras i nästa vecka. Sen hoppas vi på en kall december, säger Tommy Johansson där.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".