Fick kontakt via nätet.
Fick kontakt via nätet och lovade modellkarriär. Nu riskerar den åtalade mannen ett långt fängelsestraff för olika sexbrott mot unga tjejer. Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT
Norrköping

Yrkar på långt fängelsestraff för sexbrott

Anna Lander, åklagare: Starkaste bevisen är deras berättelser
1:33 min

Ett långt fängelsestraff. Det vill kammaråklagare Anna Lander att Norrköpings tingsrätt dömer den 45-årige man från Nynäshamn till som är åtalad för olika sexualbrott mot ett stort antal unga tjejer runt om i Sverige.

Rättegången som pågått i 20 dagar avslutas i dag.

– Det är ett mycket omfattande åtal, med totalt 17 tjejer som målsägande, säger Anna Lander.  

Enligt polis och åklagare var det med löften om att hjälpa tjejerna till en modellkarriär som mannen fick kontakt via nätet och stämde träff på hotell, i bilar och i fotoateljéer. Åklagaren beskriver hur mannen fick de unga tjejerna att posera och begå sexuella handlingar och våldtog flera av dem. Två av våldtäkterna ska enligt åtalet begåtts i Norrköping.

Bland bevisen mot mannen finns bilder, hotellnotor och vittnen. Men de starkaste bevisen är tjejerna egna berättelser om vad de utsatts för, säger Anna Lander:

– De känner inte varandra och har inte pratat med varandra tidigare, men de har trots detta väldigt liknande berättelser. Han har agerat på nästan identiskt sätt, säger hon.

I 45-åringens hem hittade polisen barnpornografiska bilder och filmer på bland annat tjejerna som nu vittnat mot honom. Men mannen nekar till brott, säger hans advokat Lars Brandel som förklarar varför 45-åringen är intresserad av unga flickor:

– Han driver en reklamverksamhet och behöver unga tjejer som modeller, säger han.

Vilken är hans förklaring till att polisen hittat barnporr i hans hem?

– Det vill jag inte gärna gå in på eftersom det är förundersökningssekretess.

45-åringen är dömd för liknande brottslighet vid sex tillfällen tidigare.

Hur försvårande är det för honom i det här fallet?

– Det får ju inte innebära en lättnad i bevisprövningen. Men, visst, det skvätter väl en del, säger Lars Brandel.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".