Pierre Conradsson, ambulanssjuksköterska. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Ska hjälpa. Men utsätts för hot. Ambulanssjuksköterskan Pierre Conradsson vittnar om att med ökat droganvändande ökar riskerna mot personalen.
Ambulanssjuksköterskan Linda Liljegren. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Vi ska inte bli hotade, man ska bli glad när vi kommer för att hjälpa, säger ambulanssjuksköterskan Linda Liljegren. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Norrköping

Hot och våld vardag för ambulanspersonal

"Vi kommer för att hjälpa och ska inte bli hotade"
1:48 min

Ambulanspersonal räddar liv men utsätts själva för hot och våld på jobbet. En orsak uppges vara det ökade användandet av droger i samhället.

Ambulanssjuksköterskan Linda Liljegren i Norrköping möter allt fler drogpåverkade patienter:

– Det förekommer ganska ofta och det är stor skillnad mellan Norrköping och Linköping, säger hon.

Minst en gång i månaden drabbas en anställd inom ambulanssjukvården i landet av hot eller våld, visar en granskning som Kommunalarbetaren har gjort.

Och en studie från Arbetsmiljöverket visar att två av tre upplever hot eller våld under sina arbetspass. Men långt i från alla tillbud rapporteras, säger personal och chefer vi talat med.

Linda Liljegren tänker på säkerheten under passen.

– Man får tänka att man inte går längst in i huset och inte lämnar kollegan ensam. Men jag kan bli förbannad, vi kommer för att hjälpa folk och ska inte bli hotade, säger hon.

Tillsammans med polisen har ambulanssjukvården i Norrköpingsregionen genomfört utbildning i allt från säkerhetstänkande till självförsvar, berättar ambulanssjuksköterskan Pierre Conradsson, en av de ansvariga bakom utbildningen.

– Det kan ge en ökad trygghet och förmåga att förutse situationerna så vi inte hamnar i dem, säger han.

Ambulanspersonalen tar också oftare hjälp av polisen i samband med utryckningar.

Har hot och våld ökat?

– Ja, det har det absolut i samband med drogmissbruket ökar. Får vi ett larm där vi vet att droger är inblandade och det kan vara stökigt, försöker vi se till att ha polisen med oss, säger Pierre Conradsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".