Tangentbord. Foto: David Magnusson/TT
Mannen ska ha tagit kontakt med flickorna på nätet. Foto: David Magnusson/TT
Norrköping

Skulle vittna om våldtäkt - tog sitt liv

Åklagaren: Ju närmare rättegången kom, desto sämre mådde hon
1:36 min

Strax innan rättegången mot den 45-åring, som står åtalad i Norrköping för en lång rad grova sexbrott mot 17 unga tjejer, tog en av dem sitt liv.

Kammaråklagare Anna Lander berättar att den unga kvinnan inte orkade med pressen som en rättegång skulle innebära.

– Ju närmare rättegången kom, desto sämre mådde hon och läkare och psykologer arbetade för att hon skulle klara kommande rättegång. Det är ju en del i bearbetningen av övergreppet, säger Anna Lander.

Rättegången mot mannen som, enligt polisutredningen, lockade tjejer runt om i Sverige med en modellkarriär och sedan utsatte dem för olika sexuella övergrepp, avslutades i början av veckan i Norrköpings tingsrätt.

Mannen är bland annat misstänkt för sju fall av våldtäkt och i sin slutplädering yrkade åklagaren på att han döms till närmare tio års fängelse.

Under rättegången spelades polisförhöret med den unga kvinnan, som tog sitt liv, upp.

45-åringen greps i mars efter att två tjejer hört ett samtal mellan mannen och en ung tjej på ett kafé i Norrköping.

– Det var två väldigt uppmärksamma tjejer som satt på ett kafé och hör den här mannen prata med en ung tjej om vad han kunde erbjuda henne för möjligheter i modellbranschen. De här tjejerna tyckte samtalet verkade jättekonstigt, säger Anna Lander.

De tog kontakt med tjejen som senare gjorde en polisanmälan för bland annat övergrepp, en våldtäkt, hon utsattes för på ett hotell i Norrköping.

Den 17 december meddelas tingsrättens dom.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".