Korridor på universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/Sveriges Radio
Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/Sveriges Radio
Östergötland

Önskas: Nollvision för vårdskador

"En nollvision kan ge ett ökat tryck på frågan"
1:22 min

Moderaterna och Kristdemokraterna i region Östergötland vill att man i regionen tar fram en nollvision för vårdskador. Partierna har lämnat in en gemensam motion i frågan.

Oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna vill nu införa en nollvision för vårdskador i Östergötland. Med skador syftar partierna också på de vårdrelaterade infektioner som patienter får.

Marie Morell i Moderaterna tror att en nollvision skulle göra att vårdskadorna minskade.

Visionen ska inte bara bli en pappersprodukt utan man ska sätta upp tydliga mål och strategier för att få skadorna i vården att minska.

Mats Johansson, socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen, säger att det är för tidigt att ge någon kommentar till motionen nu, men säger att man redan i dag jobbar för att minska antalet vårdskador.

Kristdemokraten Per Larsson säger att han är medveten om det, men tycker ändå att en nollvision behövs.

– Visst, vi jobbar med vårdrelaterade infektioner och undvikbara vårdskador redan idag. Men det har inte riktigt gett det resultat vi skulle vilja se. 

– Och därför tror vi att om man gör en sådan här samlad nollvision som finns på en del andra håll i landet, så kan det ge ett ökat tryck i frågan och kansek leda till et snabbare resultat, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".