Jenny Seger, svensklärare på Hjulsbroskolan. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
1 av 2
Jenny Seger, svensklärare på Hjulsbroskolan. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Kerstin Olsson, chef för regionbiblioteket i Östergötland. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 2
Kerstin Olsson, chef för regionbiblioteket i Östergötland. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Linköping

Så har de skapat ett fungerade skolbibliotek

Läraren Jenny Seger: Vi har en skolledning som vill det här
4:19 min

Många skolbarn har idag inte tillgång till ett fungerande skolbibliotek. Men det finns goda exempel på hur skolor och kommuner kan jobba för att förändra detta.

Hjulsbroskolan är en grundskola i Linköping som har jobbat aktivt med att få ett bra samarbete mellan lärare och bibliotekspersonal. Skolan fick utmärkelsen Årets skolbibliotek 2015 - ett kvitto på deras genomtänkta arbete.

Enligt svenskläraren Jenny Seger handlar det mycket om ett samarbete och en tydlig vilja från skolledningen att integrera biblioteket i skolundervisningen, samt att kommunen satsat extra på skolbibliotek i flera år.

– Vi har en röd tråd, ett systematiskt arbete från föreskoleklass upp till sexan, säger Jenny Seger.

Variationen i hur skolbiblioteken fungerar på olika skolor i Östergötland är stor. På 80 av länets 275 skolor finns inget bibliotek alls. Det visar en rapport som presenterades idag för utbildningscheferna i länets olika kommuner. Bakom kartläggningen står Regionbiblioteket Östergötland, där Kerstin Olsson är chef.

– Finns det varken medier eller personal som jobbar med medierna eller tillsammans med pedagogerna så är det inget bibliotek. Då är det kanske en bokhylla eller en skrubb med böcker, säger hon.

Lyssna på ljudklippen för att höra hur Hjulsbroskolan jobbar tillsammans med biblioteket och Kerstin Olssons tips för hur man kan jobba för att skolbiblioteken ska fungera bättre.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".