Dennis Holmström, polisen Finspång. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Orolig för polisens framtid i Finspång. Dennis Holmström är fackligt ombud för polisen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Finspång

Poliskåren i Finspång halveras

Dennis Holmström: Vi vet inte vad det här innebär
1:39 min

Från och med nu kommer alla utryckningar utgå från Norrköping.

Det är en effekt av polisens omorganisation. Både poliser och kommuninvånare känner oro.

– Vi vet inte riktigt vad det här innebär. Vi vet inte vilka tider de ska jobba eller vad de ska jobba med. Vi vet bara att vi ska jobba långsiktigt i ett brottsförebyggande perspektiv, säger Dennis Holmström som är polis och fackligt ombud för Polisförbundet.

Finspång är en av de orter där det nu införs områdespoliser som i första hand ska jobba brottsförebyggande. Vid larm är det poliser från Norrköping som rycker ut, och det kan då ta upp till 20 minuter innan polis är på plats.

– När man larmar vill man att polisen ska komma hyfsat fort. Säg en misshandel eller ett inbrott - när polisen kommer är de ju redan borta, säger Mats Lundblad som bor i Finspångs kommun.

Fyra av dagens åtta poliser flyttas till Norrköping, men Dennis Holmström på Polisförbundet tror inte Norrköpings personalstyrka kommer klara av alla larm.

– Vi är skeptiska mot att de kommer klara av det - för de har också en tung börda. Utryckningsverksamheten kommer att ske från Finspångs nordvästra gräns till Valdemarsviks västra gräns, och det är ett ganska ansenligt område, säger Dennis Holmström.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".